Arxiu mensual: febrer de 2017

PRESENTACIÓ DELS ESTUDIS PREVIS DE LA REFORMA DEL MERCAT DE VALLVIDRERA

img156img157img158img159img160img16130 de gener, Centre Cívic Manuel Vázquez Montalban, Sala de música, representants municipals, una arquitecta i un ordinador amb una presentació carregada al ‘power point’, una seixantena de cadires…, encara falten 15 minuts per l’hora d’inici de la presentació. Els responsables del centre Cívic es pregunten si vindrà molta gent…a la sala una dotzena de persones. Comença a arribar veïns i veïnes delerosos de conèixer el projecte de la reforma interior del Mercat de Vallvidrera.

Encara falten cinc minuts i la sala és gairebé plena, … es porten més cadires perquè la gent pugui seure. Amb la sala plena el conseller tècnic agraeix als assistents la seva atenció, i disculpa al Sr. Regidor, que està de camí i arribarà tot seguit. Malgrat això s’inicia la presentació d’estudi arquitectònic, sota l’atenta mirada dels assistents. Molta gent resta dempeus per la manca de cadires, però l’expectació ha fet que molts veïns vulguin seguir la presentació malgrat la incomoditat. També està entre els assistents un representant de BIMSA, l’empresa municipal, que s’encarrega de la construcció i manteniment dels equipaments municipals.

Un cop acabada l’exposició, el Regidor Sr. Mòdol pren la paraula per felicitar a la ponent la feina feta, i desitja que el públic assistent faci les consideracions que creguin oportunes. Es donen paraules i es fan aportacions i opinions de punts de vista diferents. Alguns assistents fan peticions d’ubicació dintre del projecte d’alguna infraestructura molt determinada. Des de la taula es fa la reflexió que estem davant d’uns estudis previs, i que després d’un període de 30 dies on tothom pot fer aportacions, es farà el projecte bàsic i aquest donarà pas al projecte executiu. El Regidor informa que hi ha reservat un pressupost inicial de 400.000 € per tirar endavant el projecte.

Per començar una mica d’història, com neix la plataforma per la recuperació de l’espai del Mercat i quines són les 18 entitats que hi donen suport. Tot seguit una pinzellada de qui eren els arquitectes que va dissenyar l’estructura del mercat l’any 1953, i quins altres edificis hi ha a la ciutat de Bonaventura Bassegoda i Adolf Florensa. Un cop situats en el plànol del mercat, l’arquitecta comença a descabdellar el seu projecte, que exigeix retirar tres pilars de l’estructura, per donar unes dimensions adequades a una sala prou funcional tant per estar
compartimentada com per a ser un espai diàfan. En els dibuixos es marquen un vestíbul d’entrada, un espai posterior amb dues sales fixes i una que funcionalment es pot crear, i posterior a aquest, un tercer espai prou polivalent per convertir-se en 3 sales o simplement ser un espai únic. A part — està clar—sales amb els serveis, un office, maquinaria… etc, etc. Queda per establir l’ús de la torrassa. A tot això ja ha arribat el Regidor Sr. Mòdol, i segueix amb atenció les explicacions sobre els plànols.

Per acabar els representants municipals es feliciten de l’expectació que ha aixecat aquesta presentació, i agraeixen a tothom la seva presència. Des de la plataforma, volem valorar l’esforç de consens de totes les entitats i associacions, i ens creiem en l’obligació d’estar amatents perquè el projecte arquitectònic executiu guardi tota l’essència del que han estat les línies mestres de l’estudi bàsic de la reforma interior de l’edifici del Mercat, mantenint la versatilitat i funcionalitat que li ha donat el projecte. La Gestió del nou equipament, a la que aspira l’Associació Mercat Cultural Vallvidrera, ha de guiar-se per les bases de la Gestió Cívica que és l’instrument de participació ciutadana pel qual s’atribueix a una entitat sense ànim de lucre la gestió d’equipaments municipals susceptibles de gestió indirecta, aprovat pel ple municipal l’any 2015.

Ara toca seguir treballant i seguir aglutinant esforços per fer realitat aquest anhel …

img163